Skoči na vsebino

8. MAREC – DAN ŽENA

8. marec 2024

Mednarodni praznik žensk praznujemo v več kot 100- ih državah po svetu, tudi v Sloveniji. Prvič so mednarodni praznik obeležili leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca, na pobudo nemške feministke in socialistke Klare Zetkin. Praznik je posvečen tudi spominu na vse ženske (več kot 140), ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911.

Naše ženske so se v petek, 8. marca razveselile obiska razigranih animatork in mladega, prijaznega ter uglajenega študenta, ki pri nas opravlja delo fizioterapevta. Izkazal se je za pravega kavalirja in vsaki gospe podaril žametno vrtnico ter ji zaželel vse dobro ob spoštovanja vrednem prazniku. Nežne, mehke in pisane vrtnice so izdelali uporabniki DC Mavrica z okretno in vsestransko animatorko Ireno. K izdelovanju vrtnic sta se pridružila čisto prava »gentelmena«, gospod Jože in gospod Bojan, ki sta tako spretno vrtela mehko blago, da so vrtnice kar frlele izpod njunih rok.

Vsi stanovalci, ne le ženske, so se posladkali z najboljšim tiramisujem, ki ga pripravljajo naši zlati kuharji in kuharski pomočniki. Skuhali so nam odlično kavico, ki se je idealno prilegla sladici.

Skupaj smo se spomnili žensk, ki so v boju za enakopravnost in boljše življenje zdajšnjih naraščajev pretrpele veliko hudega, nekatere so izgubile najdragocenejše, življenje. In, ne, nismo pozabili naših dragih moških. Obdarovali smo jih s prisrčnimi voščilnicami v obliki simpatičnih kravat, nastalih izpod rok stanovalcev in pod budnim očesom naše vrle animatorke Lane.

Naj bodo ženske še vedno tako nežne, srčne in skrbne, pa vendar odločne in neustrašne!